Múzeum Bojnice (Bojnický zámok)

Expozície prezentujú interiéry zámku dokumentujúce bývanie šľachty v uplynulých storočiach. Mimoriadne cenné je pôvodné zariadenie tzv. stredného hradu, na ktorého výzdobe sa podieľala firma Gebruder Colli z Insbrucku. Vzácne sú turecké tapety v Orientálnom salóne aj strop v Zlatej sále.

Zámok Bojnice zaradili na turistickom fóre http://www.offtoeurope.com/ v zozname najkrajších európskych hradov a zámkov medzi TOP 25.
V roku 2011 privíta zámok už trinásť miliónteho návštevníka.
Súčasťou zámku je aj prírodná travertínová jaskyňa s priemerom 22 m a výškou 6 m, 26 metrov pod úrovňou 4. nádvoria. Obyvatelia hradu určite dávno vedeli o existencii jaskyne, ktorá im slúžila ako úkryt a zároveň zásobáreň vody. Znovu ju však objavili až v roku 1888, keď počas poslednej prestavby čistili a opravovali hradnú studňu.  Najmä v týchto letných dňoch je útočiskom pre návštevníkov – je v nej 8 až 14 stupňov.
Okolie zámku je nemenej nádherné. Tvorí ho romantický park s rôznymi prírodnými a architektonickými zaujímavosťami. V súčasnom období sa v charakterovom parku nachádza viacero vzácnych a zaujímavých stromov.
Jedným z nich je aj lipa, ktorú zasadil podľa povesti Matúš Čák Trenčiansky. V čase svojho vrcholu mala koruna priemer približne 36 metrov, hlavné konáre siahali do výšky 28 metrov a obvod kmeňa bol 12 metrov. Kráľ Matej Korvín usporadúval pod lipou veľké hostiny a porady. O jeho vzťahu k lipe svedčia aj zachované kráľovské listiny datované v Bojniciach so záverečnými formulami "Sub nostris dilectis tillis bojniciensibus" – Pod našimi milými lipami bojnickými. Vďaka tomu sa stala známou ako Lipa kráľa Mateja.
Architektom neogotickej prestavby na prelome 19. a 20. storočia bol Jozef Hubert. No architekt sa zjavne stal iba nástrojom v rukách svojho zákazníka s vysoko vycibreným umeleckým vkusom. Sám gróf Ján František Pálfi kreslil, navrhoval a riadil všetky práce.
V zámku je ešte stále čo objavovať. Najnovším nálezom je krb, ktorý odkryli len pre pár dňami. Objavili ho pri rekonštrukcii vrchného poschodia v Rentmajstrovskom krídle.


Kontaktné údaje:

Tel: : +421 46 543 06 33
Tel: +421 46 543 06 24
Fax: +421 46 543 06 24
sokolova@bojnicecastle.sk
marketing@bojnicecastle.sk
http://www.bojnicecastle.sk
 

Adresa:

ul.Zámok a okolie č.1
Bojnice

Zaradenie

Múzeá


GPS súradnice

48.780291 18.577422



« Späť




Košicemax. 15°Cmin. 8°C
Bratislavamax. 17°Cmin. 7°C
Žilinamax. 14°Cmin. 5°C
Banská Bystricamax. 15°Cmin. 6°C