Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch

Z dôvodu dlhodobej rekonštrukcie kláštora sa múzeum v roku 1979 presťahovalo do náhradných priestorov. Po jej skončení boli verejnosti v roku 1994 sprístupnené tri stále expozície: A. Bernolák - život a dielo, G. Czuczor - život a dielo a Národopis a zo šiestich výstav štyri boli už v nových priestoroch. V tomto objekte múzeum sídlilo do konca roku 2003, kedy do správy získalo zrekonštruovaný objekt na Ul. M.R.Štefánika 58. V novembri 2004 múzeum v tejto budove otvorilo nové výstavné a expozičné priestory.

Po stopách našich predkov - archeologická expozícia
Cieľom expozície je prostredníctvom najzaujímavejších a najvzácnejších exponátov, rôznych rekonštrukcií odevov, nástrojov, šperkov, pohrebného ritu, makiet obydlí, kresbového a fotografického ilustračného materiálu priblížiť širokému okruhu ľudí jednotlivé medzníky kultúrneho, spoločenského a dejinného vývinu ľudskej spoločnosti v tomto úzkom geografickom regióne.
 
Odviate časom - história Nových Zámkov
Historická expozícia s názvom " Odviate časom" dokumentuje vývoj Nových Zámkov v minulosti. Začína sa obdobím stredoveku, kde predstavuje štyri stredoveké dediny - Nyárhíd, Györök, Gúg a Lék, v chotári ktorých boli v 16. storočí založené Nové Zámky. Pokračuje obdobím prvej a druhej novozámockej pevnosti.
Pevnosť mala tvar pravidelného šesťuholníka s dvoma vstupnými bránami. Jednotlivé bašty pevnosti boli päťcípe, vysunuté a viacpodlažné. Výška hradieb dosahovala 10 m a šírka 18 m. Hradby medzi jednotlivými baštami mali dĺžku 150 m. Pevnosť bola chránená vodnou priekopou, ktorá bola miestami 35 m široká a 45 m hlboká.
Posledná časť historickej expozície - salón - predstavuje kultúru bývania vyšších vrstiev mestského obyvateľstva v prvej polovici 20. storočia.
 
Pamätná izba Antona Bernoláka
Expozícia Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch pod názvom " Pamätná izba Antona Bernoláka ", predstavuje život a dielo významnej osobnosti, ktorá pôsobila počas svojho života v Nových Zámkoch.
Anton Bernolák sa narodil 3.10.1762 v Slanici. Študoval na gymnáziu v Ružomberku, filozofiu na Kráľovskej akadémii v Trnave a teológiu vo Viedni a Bratislave. V rokoch 1787 - 1791 pôsobil ako kaplán v Čeklísi. V nasledujúcom odbobí, do roku 1797 bol kancelárom a tajomníkom arcibiskupskej vikariátnej kancelárie v Trnave.
Od roku 1797 bol farárom v Nových Zámkoch. Súčasne pôsobil i ako dekan novozámockého okresu a správca mestskej školy.
Anton Bernolák, ako stúpenec osvietenských myšlienok, jazykovedec a kodifikátor prvej spisovnej slovenčiny patrí medzi významné osobnosti slovenských dejín. Medzi jeho najvýznamnejšie jazykovedné diela patrí: Dissertatio philologico critica de literis Slavorum, ktorým v roku 1787 kodifikoval prvýkrát spisovnú slovenčinu, Grammatica Slavica a dielo Etymologia vocum slavicarum. Spisovná slovenčina, tzv. bernolákovčina, ktorá vychádzala zo živej reči západoslovenskej sa nepresadila ako celonárodný spisovný jazyk. Aj napriek tomu si však našla svojich privŕžencov. Najvýznamnejšími z nich boli napr. Juraj Fándly, básnik Ján Hollý a Martin Hamuljak, ktorí tvorili a vydávali svoje diela v bernolákovčine.
Za najvýznamnejšie dielo Antona Bernoláka sa považuje - päťzväzkový slovník: Slowár Slowenskí, Česko-Latinsko-Ňemecko-Uherskí, ktorý bol vydaný až po jeho smrti zásluhou kanonika Juraja Palkoviča v rokoch 1825-27 v Budíne.
Počas svojho života sa A. Bernolák zaslúžil aj o šírenie vzdelania, osvety a kultúry prostredníctvom spolku - Slovenské učené tovarišstvo.
Zomrel 15.1.1813 v Nových Zámkoch, kde bol aj pochovaný.


Kontaktné údaje:

Tel: +421 35 640 06 26
Tel: +421 35 6400032
Fax: +421 35 6400032
muzeumnz@mail.t-com.sk
www.muzeumnz.sk
 

Adresa:

Pribinova 6
Nové Zámky

Zaradenie

Múzeá


GPS súradnice

47.989088 18.163389



« Späť




Košicemax. 15°Cmin. 8°C
Bratislavamax. 17°Cmin. 7°C
Žilinamax. 14°Cmin. 5°C
Banská Bystricamax. 14°Cmin. 5°C