Ponitrianske múzeum (NM) Nitra

Ponitrianske múzeum ako zariadenie vlastivedného typu realizuje svoju zbierkotvornú činnosť v nitrianskom regióne v oblasti botaniky, zoológie, archeológie, histórie, etnografie a numizmatiky.

Skvosty dávnovekého Slovenska
Expozícia predstavuje vyše 2100 unikátnych archeologických nálezov od doby kamennej až po 18. storočie z územia celého Slovenska.

Nitriansko v zrkadle dejín
Výstava približuje širokej verejnosti kultúrno-historický vývoj historického Nitrianska od praveku, cez včasnú dejinnú dobu, až po stredovek so zreteľom na situáciu vo veľkomoravskej dobe, resp. v 9.-10.storočí.
Počiatky osídlenia, prvé stopy po prítomnosti človeka v našom regióne i na území Slovenska, dokladajú paleolitické nálezy - kamenné nástroje i kostrové pozostatky mamuta. Obdobie neolitu pripomínajú výrobky prvých roľníkov, najmä keramické nádoby a bronzovú dobu výtvory najstarších metalurgov. Sú tu zastúpené tiež remeselné i umelecké výtvory starých Keltov a Germánov i našich slovanských predkov.
Šperky, ozdoby odevu, zbrane i predmety dennej potreby dokladajú vynaliezavosť, zručnosť a hlboké estetické cítenie ľudí danej epochy.
Trojrozmerné rekonštrukcie obydlí typických v jednotlivých obdobiach i významných archeologických lokalít umožňujú návštevníkovi utvoriť si predstavu o stavebných a remeselných technikách dávnovekých ľudí.

Život v lesných a vodných biotopoch
Dermoplastické preparáty cicavcov a vtákov z nitrianskeho regiónu
 
Archeologické objavy. Rýchlostná cesta R1 Nitra – Banská Bystrica.
Unikátne archeologické nálezy z výskumov na Rýchlostnej ceste R1 vrátane sošky tehotnej Venuše a pozláteného úlomku z plášťa bronzovej rímskej sochy.


Kontaktné údaje:

Tel: +421 37 651 00 00
Tel: +421 37 651 42 53
Fax: +421 37 651 42 53
nimuz-sek@mail.t-com.sk
nimuz@stonline.sk
muzeumnitra.sk
 

Adresa:

Štefánikova trieda 1
Nitra

Zaradenie

Múzeá


GPS súradnice

48.313428 18.087872



« Späť




Košicemax. 15°Cmin. 8°C
Bratislavamax. 17°Cmin. 7°C
Žilinamax. 14°Cmin. 5°C
Banská Bystricamax. 14°Cmin. 5°C