Považské múzeum v Žiline

Zaujímavým prvkom výstavy budú exponáty, prevažne keramiky, datovanej už od stredoveku, ktorá bola nájdená pri najnovších archeologických výskumoch. S dejinami Budatínskeho hradu nepochybne súvisí aj história jeho parku, ktorému je tiež venovaný priestor na výstave. Ucelený pohľad dopĺňajú zmienky o vývoji a výstavbe železničného a cestného mosta pri hrade, spomenutý bude aj na fenomén pltníctva v jeho blízkosti. Stála výstava Budatínsky hrad - prechádzka storočiami je spoločným projektom odborných pracovníkov oddelenia regionalistiky Považského múzea v Žiline a Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre. Vznikla na základe záujmu a podnetov návštevníkov výstav v areáli hradu ale aj žilinskej verejnosti zvýznamniť tak historicky dôležitý a jediný existujúci hrad v Žiline.

Budatínsky hrad - prechádzka storočiami
Výstavná miestnosť Pod terasou v areáli Budatínskeho hradu patrí od 4. septembra 2009 stálej výstave pod názvom Budatínsky hrad - prechádzka storočiami. Výstava podáva komplexný pohľad na Budatínsky hrad, ktorý je v súčasnosti zatvorený. Návštevník sa na začiaku oboznámi s geologickými a geomorfologickými pomermi najbližšieho okolia hradu a s najstaršími dejinami hradu, ktoré poznáme na základe archelogických výskumov. Najobsiahlejšiu časť výstavy tvorí história hradu od obdobia stredoveku, cez prestavbu na zámok, novoveké dejiny až po posledného majiteľa hradu Gejzu Čákiho. V neposlednom rade dokumentuje existenciu hradu ako expozíciu v správe Považského múzea v Žiline.

Nové dimenzie drotarstva
Špecifickému kultúrnemu fenoménu typickému pre Slovensko – drotárstvu bude konečne po štyroch rokoch splatený dlh v podobe novej expozície Považského múzea v Žiline. „Fenomén drotárstva v jeho rôznorodých variáciách nebol návštevníkom sprístupnený od roku 2006, kedy v súvislosti s uzatvorením Budatínskeho hradu bola zrušená aj drotárska expozícia. Riešenie tohto nelichotivého stavu sa stalo našou prioritou. Výsledkom úsilia všetkých zainteresovaných je nová netradične koncipovaná expozícia v zrekonštruovaných priestoroch Považskej galérii umenia v Žiline, ktorá kladie dôraz na výtvarnú zložku nielen súčasných výtvarných diel inšpirovaných drotárstvom, ale aj starých zbierkových predmetov, „uviedol Boris Schubert, riaditeľ Považského múzea v Žiline.
 Jej historickú časť tvorí okolo sto reprezentatívnych trojrozmerných predmetov a malieb, ktoré sú pýchou zbierkového fondu drotárstva Považského múzea v Žiline. „ Návštevník bude konfrontovaný nielen s kolekciou typických drotárskych výrobkov prevažne zo severozápadného Slovenska ako sú misky, vešiaky, košíky, či odrôtovaná keramika, ale aj s plastikami starých drotárskych majstrov Jozefa Keraka z Veľkého Rovného a Vincenta Kaprálika z Dlhého Poľa. Môže obdivovať figúry Drotára a džarka v životnej veľkosti, fantazijné rozprávkové bytosti, či modely vzducholode a lietadla“ povedala Katarína Hallonová, historička Považského múzea v Žiline a autorka časti expozície venovanej dejinám drotárstva. K zaujímavostiam patrí aj kohút od spomínaného majstra Keraka, ktorý bol vzorom pre logo múzea. Staré drotárske predmety dopĺňa viac ako desať olejomalieb a grafík od slovenských a českých autorov, z ktorých mnohé doteraz neboli prezentované. Znázorňujú prostredie, prácu, náradie a každodenný život drotárskych remeselníkov.


Kontaktné údaje:

Tel: +421 41 500 15 11
Fax: 
muzeum@pmza.sk
sekretariat@pmza.sk
www.pmza.sk
 

Adresa:

Topoľová 1
Žilina

Zaradenie

Múzeá


GPS súradnice

49.237309 18.735757



« Späť




Košicemax. 15°Cmin. 8°C
Bratislavamax. 17°Cmin. 7°C
Žilinamax. 14°Cmin. 5°C
Banská Bystricamax. 14°Cmin. 5°C