Kapušiansky hrad

Zrúcaniny hradu postaveného v 13. storočí. Značne prestavaný v 15. storočí, v roku 1715 zbúraný. Nachádza sa na kopci severozápadne od obce Kapušany, 10 km od Prešova.

Hrad má prevažne pravouhlú dispozíciu, pozostávajúcu z horného hradu a z predhradia. Prístupný je zo severu, v miestach, kde sa nachádza brána, ktorú strážila vstupná veža - jej základy sú v teréne ešte viditeľné. Predhradie chránil vysoký kamenný múr, sledujúci tvar terénu. Z jeho vnútornej strany stáli hospodárske budovy. Vlastný hrad sprístupňovala ďalšia brána, orientovaná na SV, zabezpečená deštruovanou hranolovou vežou. Po jej ľavej strane sa v hornom hrade tiahne múr opevnenia, ktorý ohraničuje vlastné nádvorie hradu, odľahčené z vnútornej strany tromi veľkými slepými arkádami. Na najvyššom bode stáli dve veže, obytná a obranná, spojené ďalšími budovami a boli o poschodie vyššie ako ostatné murivá.

Dodnes stoja do značnej výšky kamenné múry. Na niektorých ešte vidno zvyšky omietok, inde sa čiastočne zachovali kamenné ostenia okien, strieľní, portálov. Dodnes sú v niektorých častiach konzoly, ktoré niesli pavlače alebo drevené stropy, možno identifikovať miesta, kde bol krb a miestami vidieť aj nábehy klenieb. V hrúbke muriva veže je zachovaný prevet. Na hradobných múroch sú kamenné krakorce, ktoré kedysi niesli trámový strop miestnosti. Na hradbách sú strieľne so širokou špaletou.

Od roku 2012 prebiehajú práce na obnove hradu. Vďaka projektu Záchrana kultúrneho dedičstva tu našli prácu ľudia, ktorí boli doteraz evidovaní ako uchádzači o zamestnanie. V prvom roku to bolo 20 nezamestnaných, v roku 2013 je to 30 pracovníkov.


Adresa:

Kapušiansky hrad
Kapušany

Zaradenie

Hrady, zámky


GPS súradnice

49.054691 21.319108



« Späť




Košicemax. 15°Cmin. 8°C
Bratislavamax. 17°Cmin. 7°C
Žilinamax. 14°Cmin. 5°C
Banská Bystricamax. 14°Cmin. 5°C