Kremnica

Mestský hrad, ktorého časti boli postavené v 13.-15.storočí. Komplex prešiel mnohými stavebnými úpravami. Národná kultúrna pamiatka.

Zachovalý hrad, najvýraznejšia historická pamiatka mesta na severnej strane námestia, na návrší Krahuľského vrchu. Dominanta mesta Kremnica.

Hradný areál sa skladal z komplexu budov, postavených v 13. až 15. storočí. Už v 13. storočí to bol kostol s cintorínom a karnerom. Nový farský kostol opevnili dvojitými hradbami so vstupnou hranolovou vežou a baštami. Dnešný hradný kostol sv. Kataríny vznikol na konci 15. storočia prestavbou staršieho farského kostola sv. Michala, prípadne i rozsiahlej obytnej budovy, ktorá bola sídlom komorného grófa. Mohutným dojmom pôsobí aj dvojité opevnenie zo 14. storočia sprístupnené krytým priamočiarym schodišťom. Základy gotickej radnice s kaplnkou, pôvodne blokového vežového domu na južnom okraji hradného areálu, postavili v prvej polovici 15. storočia medzi hradobný a parkanový múr. V druhej polovici 19. storočia ich však zbúrali.

Hrad je obnovený a v areáli je expozícia predmetov umeleckohistorických zbierok mestského múzea. Hrad býva cez sviatky nepochopiteľne zatvorený, my sme sa dostali do hradu až pri štvrtej návšteve Kremnice. Ak bude múzeum a vstup do hradu zatvorený, skúste si zistiť kedy bude v kostole omša, vtedy sa dostanete aspoň do areálu a do kostola.


Kontaktné údaje:

Tel: 045 – 6743 968
 

Adresa:

Zámocké nám. 1
Kremnica

Zaradenie

Hrady, zámky


GPS súradnice

48.706088 18.918575



« Späť




Košicemax. 9°Cmin. 3°C
Bratislavamax. 10°Cmin. 1°C
Žilinamax. 8°Cmin. 0°C
Banská Bystricamax. 9°Cmin. 1°C