Pajštún

Zrúcanina gotického hradu z 13.storočia vypínajúceho sa vápencovom brale. V roku 1810 zničený napoleonskými vojskami. Výhľad na Pezinské a Devínske Karpaty, Záhorskú nížinu a za jasného počasia až na Alpy.

Stredoveký hrad, z ktorého sa zachovali iba zvyšky muriva, podstatne prestavali v období renesancie. Zo 16. storočia pochádza na svoj čas moderné renesančné opevnenie, ktoré sa opieralo o mohutný rondel, na ktorom sa dali umiestniť delá. Opevnenie dokončili v r. 1550, ďalej ho zdokonaľovali v priebehu 17. storočia Pálffyovci, ktorí ukončili základnú prestavbu hradu a jeho rozšírenie už v r. 1619. Ešte väčšie zmeny nastali pri stavebných úpravách v polovici 17. storočia, keď nanovo prestavali obytné budovy a vybudovali ďalšie vonkajšie opevnenie.

Hradné budovy sa zachovali vo fragmentoch okolo ústredného nádvoria, ktorého plochu prekrýva násyp z poškodených murív. Najsúvislejšie je obvodové murivo palácov a opevnení vstavaných do masívu hradného brala, so zachovanými otvormi okien, arkierov, vstupov, v murive s odľahčovacími oblúkmi a stopami po klenbách. Najpôsobivejšie sú krakorce niekdajšej pavlače nad vstupom s neskororenesančnou výzdobou v podobe maskarónov z r. 1619, ktoré svojou rôznorodosťou dokumentujú nároky staviteľa na architektúru a jej umelecké stvárnenie.


Adresa:

Pajštún
Borinka

Zaradenie

Hrady, zámky


GPS súradnice

48.275063 17.077503



« Späť




Košicemax. 11°Cmin. 4°C
Bratislavamax. 8°Cmin. 4°C
Žilinamax. 6°Cmin. 2°C
Banská Bystricamax. 7°Cmin. 4°C