Revište

Zrúcanina hradu leží vo výške cca 310 m n.m. 4 km na sever od mesta Žarnovica (časť Revištské Podzámčie) na ostrožnom výbežku Čierneho vrchu pohoria Vtáčnik, vlastne na pravom brehu rieky Hron, ktorá tu vytvára veľký meander.

Revištský hrad svojou strohou ale nesporne aj poučnou architektúrou je cieľom mnohých, ktorí hľadajú bohatú históriu či už z laickej alebo odbornej verejnosti, pričom ruiny hradu dokumentujú určite zaujímavé svedectvo, ktorého dedičstvo stojí za starostlivosť a ochranu.

Bezprostredné okolie Revištského hradu nám poskytuje ďalšie zaujímavosti historického alebo prírodného charakteru. Pre doplnenie obrazu o dejinách Revištského panstva je určite vhodná návšteva mesta Žarnovice s opevneným kaštieľom so stredovekým jadrom, alebo neďalekého Hronského Beňadika s opevneným kláštorom veľmi významnej umeleckohistorickej hodnoty. Ostrožné hrádky a hrady Štiavnického pohoria si zaslúžia svoju osobitnú pozornosť, avšak pre bezprostrednú blízkosť k Revištskému hradu je namieste poukázať na mestečko Vyhne s termálnym prameňom a veľmi pôsobivým prírodným útvarom „Kamenné more" s východzím, modro značkovaným turistickým chodníkom Andreja Kmeťa, ktorého trasa ponad Vyhniansku dolinu ponúka prekrásnu panorámu a spojenie s historickou Banskou Štiavnicou. Samot-né pohorie Vtáčnik, skúpe na značkované turistické trasy, môže byť cieľom náročnejšej turistiky s neobmedzeným časom a vytrvalosťou.


Adresa:

Revište
Žarnovica

Zaradenie

Hrady, zámky


GPS súradnice

48.521492 18.723077



« Späť




Košicemax. 12°Cmin. 11°C
Bratislavamax. 15°Cmin. 8°C
Žilinamax. 12°Cmin. 9°C
Banská Bystricamax. 12°Cmin. 8°C