Sivý kameň

Prvé zprávy o hrade sú zo 14. storočia, keď bol kráľovským majetkom. Pôvodne to bola menšia pevnosť, ktorú až do roku 1388 spravovali kasteláni z Bojnického hradu.

Prvé zprávy o hrade sú zo 14. storočia, keď bol kráľovským majetkom. Pôvodne to bola menšia pevnosť, ktorú až do roku 1388 spravovali kasteláni z Bojnického hradu. Potom prešiel do súkromných rúk a až do svojho zániku často menil majiteľov. Ruiny hradu boli rozoberané obyvateľstvom na stavebný materiál. Skromné zvyšky hradu, pred rozpadom chránené sieťovinou sú na andezitovom kopci tesne nad obcou Podhradie. V spodnej časti hradu môžeme vidieť zvyšky valenej klenby.

Z hradného vrchu sa otvára na západ výhľad na Hornonitriansku dolinu od Bojníc po Partizánske a na bizardné útvary rozpadajúceho sa andezitového lávového prúdu na severe a východe s hlboko zarezaným potokom. Obec Podhradie je východiskom žltej turistickej značky na hrebeň pohoria Vtáčnik a na jeho rovnomenný najvyšší vrchol. V okolí sú prevádzkované svahy milovníkmi klzákových padákov.


Adresa:

Sivý kameň
Podhradie

Zaradenie

Hrady, zámky


GPS súradnice

48.687227 18.639951



« Späť




Košicemax. 10°Cmin. 4°C
Bratislavamax. 8°Cmin. 4°C
Žilinamax. 6°Cmin. 2°C
Banská Bystricamax. 6°Cmin. 5°C