Jasovský kláštor

Národná kultúrna pamiatka. V areáli sa nachádza jediná baroková záhrada na Slovensku.

Premonštrátsky kláštor v Jasove je kláštor pochádzajúci z 12. storočia. Kláštorný komplex je jedno z vrcholných diel baroka s prepracovaným dizajnom a maliarskou a sochárskou výzdobou. Komplex tvorí rímskokatolícky kostol sv. Jána Krstiteľa, francúzsky a anglický park (z 2. polovice 18. storočia) s ohradením, krídlové budovy, nádvorie, knižnica a skleník. Komplex patrí medzi národné kultúrne pamiatky.

Symetrický kláštorný komplex má obdĺžnikový pôdorys. V strede dominuje jednoloďový kostol sv. Jána Krstiteľa s dvoma vežami na priečelí. Po obidvoch stranách sú ku kostolu pristavané dvojpodlažné budovy, krídla. V uzavretom priestore kláštora sú dve štvorcové nádvoria. Budovy majú manzardovú strechu a fasády s rizalitmi. Kláštor má symbolických 365 okien, 12 komínov a vstupné brány.

Na výstavbe sa podieľali viacerí umelci. Hlavným staviteľom bol Anton Salzgebe z Tirolska. Mramorovanie, ornamenty a plastiku v kostole vytvoril Ján Hennevogel. Výzdobu v celom Kláštornom komplexe vytvorili maliar Ján Lukáš Kracker a sochár Ján Anton Krauss. Kracker je autorom výzdoby piatich rozsiahlych klenbových polí v kostole.


Adresa:

Jasovský kláštor
Jasov

Zaradenie

Kláštory, kostoly


GPS súradnice

48.683655 20.973329



« Späť




Košicemax. 10°Cmin. 4°C
Bratislavamax. 11°Cmin. 7°C
Žilinamax. 8°Cmin. 4°C
Banská Bystricamax. 9°Cmin. 5°C