Šarišská galéria

Šarišská galéria bola založená r. 1956 ako Krajská galéria v Prešove, dnešné meno nesie od r. 1991.

Šarišská galéria patrí medzi najstaršie regionálne galérie na Slovensku. Bola založená v roku 1956 v meste bohatom na históriu a kultúrne tradície. Od svojho založenia sa profilovala ako regionálna galéria systematicky budujúca obraz dejín výtvarného umenia v oblasti svojej pôsobnosti od stredoveku po súčasnosť. Ťažiskom jej akvizičnej a odbornej činnosti bola najmä širšie chápaná oblasť severovýchodného Slovenska.  Krajská galéria v Prešove (do roku 1961) , v rokoch 1961 – 91 Galéria výtvarného umenia nesie od roku 1991 názov Šarišská galéria.

Bohatú a rôznorodú aktivitu rozvíja viac ako polstoročie aj v oblasti kultúrno-výchovnej. Systematicky sa venuje deťom a mládeži v špeciálne pripravovaných výstavách a podujatiach, pre záujemcov a členov Kubu priateľov galérie pripravuje stretnutia a besedy s umelcami, prehliadky filmov, koncerty, posedenia pri katalógoch a časopisoch, prednášky, návštevy pamiatok... Spolupracuje s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika, poskytuje metodickú pomoc študentom a poradenské služby pre verejnosť.

Šarišská galéria v Prešove kvalitou a bohatstvom svojich zbierkových fondov, svojou výstavnou, kultúrno-výchovnou a edičnou činnosťou patrí v súčasnosti k popredným galerijným zariadeniam na Slovensku a reprezentuje vzorový typ zbierkotvornej inštitúcie pôsobiacej v regióne.


Kontaktné údaje:

Tel: +421 51 772 54 23
sg.po@centrum.sk
sg.po@stonline.sk
www.sgpresov.sk
 

Adresa:

Hlavná 51
Prešov

Zaradenie

Múzeá


GPS súradnice

48.996487 21.240865



« Späť




Košicemax. 10°Cmin. 4°C
Bratislavamax. 8°Cmin. 4°C
Žilinamax. 6°Cmin. 2°C
Banská Bystricamax. 6°Cmin. 5°C