Jaskyne

Jaskyne Aggteleckého krasu a Slovenského krasu, z nich sprístupnené: Domica, Gombasecká jaskyňa, Jasovská jaskyňa), tiež Ochtinská aragonitová jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa

Jaskyne Slovenského a Aggteleckého krasu boli na základe spoločného nominačného projektu Slovenskej a Maďarskej republiky zapísané na zoznam SvPD v roku 1995. V roku 2000 bola k pôvodnému projektu zapísaná Dobšinská ľadová jaskyňa. Súčasťou SvPD sú všetky jaskyne Slovenského a Aggteleckého krasu. V súčasnosti je na území známych viac než 1300 jaskýň, z čoho vyše 1000 je na území Slovenskej republiky. Na zozname sa nachádzajú len vybrané reprezentatívne lokality.

Ochtinská aragonitová jaskyňa sa nachádza v Ochtinskom kryptokrase na severozápadnom svahu Hrádku v Revúckej vrchovine medzi Jelšavou a Štítnikom. Jej dĺžka je 300 m. Aragonitová výplň vznikla za špecifických hydrochemických a klimatických pomerov v uzavretých podzemných dutinách. Jaskyňu náhodne objavili v roku 1954 pri razení geologickej prieskumnej štôlne. Jaskyňa bola sprístupnená v roku 1972 v dĺžke 230 m ako jedna z troch aragonitových jaskýň na svete. Je národnou prírodnou pamiatkou a je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Dobšinská ľadová jaskyňa sa nachádza v Stratenskej hornatine, na severnom svahu vápencového vrchu Duča, neďaleko baníckeho mestečka Dobšiná v Národnom parku Slovenský raj.


Adresa:

Aragonitová ochtínska jaskyňa

Zaradenie

Pamiatky UNESCO


GPS súradnice

48.668107 20.308905



« Späť




Košicemax. 9°Cmin. 4°C
Bratislavamax. 7°Cmin. 3°C
Žilinamax. 6°Cmin. 2°C
Banská Bystricamax. 6°Cmin. 3°C