Hvezdáreň Sobotište

Pôvodne bola hvezdáreň postavená, aby slúžila na vzdelávanie a podporu záujmu o astronómiu. Túto funkciu plní dodnes, čo dokazujú časté a početné exkurzie zo základných i stredných škôl.

Hvezdáreň Sobotište bola založená v roku 1972. V tej dobe bola súčasťou tunajšej základnej školy a vznikla vďaka podpore rodičov žiakov a pod vedením vtedajšieho riaditeľa Mgr. Ladislava Košinára. Hvezdáreň tvorí len jedna miestnosť, ktorá zároveň slúži ako prednášková a prezentačná miestnosť pre menšie skupinky návštevníkov, školské exkurzie a väčšie skupiny  prijímame  v 1. pavilóne  školy. Dominantou budovy je tradičná kopula, v ktorej sa skrýva prvý sobotištský ďalekohľad. V súčasnosti už disponujeme viacerými ďalekohľadmi, aj inými astronomickými prístrojmi. Ako jediná amatérska hvezdáreň na Slovensku sledujeme počasie meteostanicou a namerané údaje priamo posielame na internet, kde si ich môže každý návštevník stránky pozrieť. Členovia hvezdárne sa venujú pozorovaniu meteorických rojov, planétkových zákrytov, zákrytov hviezd Mesiacom, pozorovaniu premenných hviezd a v neposlednom rade astrofotografii.

Pôvodne bola hvezdáreň postavená, aby slúžila na vzdelávanie a podporu záujmu o astronómiu. Túto funkciu plní dodnes, čo dokazujú časté a početné exkurzie zo základných i stredných škôl. Každoročne totiž otvárame krúžky pre žiakov i študentov a dosahujeme nemalé úspechy. Naši žiaci sa pravidelne zúčastňujú až v celoslovenských kolách astronomických súťaží. Ale nezabúdame ani na dospelých. Pre návštevy sme tu každú sobotu po zotmení a po dohode aj v iné dni.


Kontaktné údaje:

Tel: 0903105735
sveste@hvezdaren-sobotiste.sk
http://www.hvezdaren-sobotiste.sk
 

Adresa:

Hvezdáreň Sobotište
Sobotište

Zaradenie

Múzeá


GPS súradnice

48.734354 17.405294



« Späť




Košicemax. 12°Cmin. 11°C
Bratislavamax. 15°Cmin. 8°C
Žilinamax. 12°Cmin. 9°C
Banská Bystricamax. 12°Cmin. 8°C